Tijdens de bloedhete zomer van 1995 werden de eerste verfrissende ijsjes uitgeschept in het gloednieuwe 'Gelateria Da Vinci'. Beide zaakvoerders Sylvia en Martin Manders hebben roots in het buitenland. Sylvia is afkomstig uit Oostenrijk en reisde de wereld rond tot ze in Nederland Martin leerde kennen. Sylvia, die een passie voor ijs heeft, ging op de leer bij een Italiaanse ijsmaker. Tijdens een bezoek aan Brugge werd ze verliefd op de stad en toen ze het pand in de Geldmundstraat vond aarzelde geen minuut: Gelateria Da Vinci was geboren.

Sinds de start maken ze alles zelf. Het aanbod groeide geleidelijk aan tot meer dan 150 smaken vandaag. De klassieke smaken werden aangevuld met heel wat nieuwe creaties. Sylvia experimenteert graag met nieuwe smaken en combinaties om het assortiment te versterken. Het enige criterium is dat ze de smaak zelf lekker moet vinden.

Toen Gelateria Da Vinci startte in 1995 sprak Sylvia bitter weinig nederlands, waardoor ze klanten moeilijk uitleg kon geven. Daarom liet ze de mensen proeven van het ijs, een gesmaakte traditie die tot op vandaag is blijven bestaan. Want de ijsjes … die spreken voor zich!

Ons verhaal

 

Thuis ijs maken is niet evident, daarom geven we het advies om te vertrekken van consumptie-ijs, maar met een goede ijsmachine, zoals de 'Il Gelataio' van DeLonghi. Je moet het ijs dan wel onmiddellijk kunnen opeten of het kunnen bewaren op niet minder dan −16 °C (De doorsneediepvries vriest vaak dieper). Een andere mogelijkheid is het ijsbeslag vooraf maken en het ijs 'draaien' vlak voor je gaat serveren.

Tips voor smaakvol ijs
  • Het leukste is om met verschillende soorten ijs te werken. Dat kan thuis enkel als je verschillende smaken consumptie-ijs in de diepvriezer hebt. Om 'jouw' merk te vinden, probeer je best gewoon verschillende merken uit.
  • Zorg dat je steeds vanille-ijs in huis hebt, daar kan je dan zelf op gaan variëren door er koekjes, chocolade of speculoos in te doen. Verbrokkel in het ijs, dat je even zachter laat worden.
  • Gebruik vanille-ijs als basis en werk met vers fruit.
  • Vries rijpe bananen in en mix dan samen met room: superheerlijk bananenijs! Serveren met chocoladesaus en pannenkoeken. Dit kan je met alle rijp fruit doen om zo zelf een heel assortiment fruitijs te maken.
  • Vermijd ijskristalletjes op ijs in de diepvriezer door op het ijs plasticfolie te leggen en dan pas in de doos af te sluiten met het deksel
  • Zet ijs altijd een halfuur voor gebruik in de koelkast. Het wordt zo beter schepbaar en de koude zal de smaakpapillen niet 'verdoven' zodat je eigenlijk niets meer smaakt.
  • Gebruik altijd coupes met dik glas. Het ziet er mooier uit en het ijs blijft er kouder in. Zet de coupes vooraf in de diepvriezer.
  • Vergeet de slagroom niet! Maar wel altijd afwerken met een stukje fruit, wat chocolade, nootjes … Hou je afwerkingsingrediënten onpaar in aantal, dit oogt mooier.
  • Varieer naar hartenlust met hoeveelheden, smaken en combinaties.
Zelf ijs maken
Kom proeven!
Elke dag open van 11u tot 22u. Op zondag van 12u tot 22u.